Gedurende mijn schoolloopbaan waren taalvakken steeds mijn minst favoriete vakken. Ik scoorde gemakkelijker hoge punten op wiskundige, wetenschappelijke of technische vakken en ik hield niet echt van lage scores… Nu, ik hield, en hou, ook wel heel hard van filosoferen. En laat “taal” nu net iets redelijk essentieel zijn om te kunnen filosoferen. Hierdoor is mijn liefde voor taal en in het bijzonder voor woorden sterk toegenomen. De woorden die je kiest te gebruiken, kan de sfeer maken of kraken. De omgeving waarin een individu opgroeit, kan die zijn arsenaal aan woorden sterk beïnvloeden. Een brede woordenschat of een smalle woordenschat, woordenschat waarin meer woorden met een negatieve bijklank voorkomen, dan een positieve bijklank of vice versa. Zelfs de moedertaal en de eventuele tweede of derde beheerste talen, kunnen bepalend zijn voor de manier waarop iemand zich uitdrukt. Je hebt het ongetwijfeld ook al voorgehad dat je iets probeert uit te leggen aan iemand en dat je enkel op de Engelse, Franse, Arabische of West-Vlaamse zin kan komen en dat het je aan Nederlandse woordenschat ontbreekt om hetzelfde gevoel in je boodschap te krijgen.

Een vraag voor jullie: Welke niet-Nederlandse zinnen of woorden gebruik jij vaak in je dagdagelijks taalgebruik en krijg je moeilijk vertaald naar het Nederlands? Die van mij is “je kwikt gin zwins me kloar woater”. Een prettige taalerfenis van mijn grootvader, die letterlijk vertaald betekent: “je kweekt geen varkens met helder water” en dus spreekwoordelijke zou kunnen geïnterpreteerd worden als; je hoeft niet té hygiënisch te zijn.

Dit ter zijde, terug naar de essentie… Altruïsme is één van mijn favoriete woorden. Maar helaas zijn er nog te veel mensen die het woord zelfs niet kennen of er onvoldoende vertrouwd mee zijn! Het tegengestelde van het woord, namelijk; egoïsme, dat kennen dan wel weer meer mensen… Zijn we dan stiekem een bende egoïsten? Of ligt het aan ons taalgebruik? Of… Of… ligt het aan de diepte van de kloof. De kloof tussen ons gedrag en de zichtbare gevolgen ervan?

Ik link hier met plezier naar een prachtige tekst van Rutger Bregman, historicus, overtuigd voorstander van een universeel basisinkomen en schrijver van, onder andere het boek “De Meeste Mensen Deugen”. De tekst die ik met jullie wil delen gaat over “effectief altruïsme”.

“Stel je voor, schreef Singer, dat je een peuter ziet verdrinken in een ondiepe vijver. Je kijkt om je heen en beseft dat er niemand in de buurt is. Het kind kan het hoofdje nauwelijks boven water houden en je weet dat er geen tijd te verliezen is. Maar er is nog een probleem: je hebt je nieuwe schoenen aan. Het zijn die glorieuze dingen die je nog maar net hebt aangeschaft, en goedkoop waren ze niet. Wat nu?”

Peter Singer, geciteerd door Rutger Bregman in “Als je gelooft dat iedereen gelijk is, waarom ben je dan zo rijk?”

Als jouw antwoord – net zoals dat van de meesten – zonder twijfel is; “Ik ga springen!”, lees dan zeker de rest van het artikel en deel jouw inzichten in de commentaren!

En voor je denkt dat ik mezelf een halve heilige waan en bezorgd bent dat ik jou wil overtuigen om zelf een halve heilige te worden, lees dan de tekst nog wat verder door en dan zal je zien dat ik in feite heel gewoon ben en jij ook heel gewoon mag blijven, graag zelfs!

Het kost je 23 tot 28 minuten van je kostbare tijd, of 33 minuten, als je de voorgelezen versie beluistert. Als het echt nodig is kan je ondertussen je afwas of je strijk doen, of je treinrit wat amusanter maken!

Categorieën: BlogOverUncategorized

122 reacties

Veerle Roelens · maart 21, 2023 op 5:50 pm

Altruisme leidt mijns inziens weer naar “egoisme” , waardoor ik het woord (of de betekenis ervan) in vraag zou willen stellen.
Het is een basisnood van ons mensen om begrepen te willen worden, geliefd te zijn, nodig te zijn, het verschil te kunnen maken. .. Het steeds willen “pleasen” is hiervan een mooi alledaags voorbeeld…en niet steeds met het gewenste resultaat… wel in tegendeel… Misschien kunnen we de negatieve klank van egoisme wat nuanceren, want we hebben het ergens nodig om altruistisch te kunnen handelen, én om in balans te blijven met onszelf en onze waarden. Pppff ik kan hier nog blijven typen… We gaan ’t es live moeten bespreken…. Maar…. We hebben “altruisten” nodig! Om een begin te maken….

  Marijke Van Heurck · maart 22, 2023 op 10:05 am

  Heel mooie reactie. Dit is een gesprek dat ik al vaak gevoerd heb met een lieve vriendin! Als we het even betrekken tot het Altruïsmefonds van Approach, dan zou je kunnen zeggen dat het betalen van een hoger bedrag dan de richtprijs een “goede daad” is en dus getuigt van een mooie dosis altruïsme. Maar tegelijk is het een mogelijk invulling van de basisnoden geliefd zijn, nodig zijn, het verschil kunnen maken. Als je het bekijkt vanuit deze bril zou je dus kunnen zeggen dat het een egoïstische daad is en krijgt het woord egoïsme een veel positievere bijklank. Of… wordt de goede daad ontkracht door de negatieve bijklank van het woord egoïsme die in onze hoofden gesetteld is.

  In het artikel waar ik naar verwijs, kan je ook mooi de evolutie lezen van personen die zich door de geschiedenis heen altruïstisch wensten op te stellen en hoe deze na verloop van tijd ook eerder neigen naar een gezond evenwicht, waarbij het constant pleasen of het zichzelf wegcijferen, vervangen wordt door te geven wat gezond voelt om te geven. Bovendien wordt er bij dat geven steeds nagedacht over het effect van de gift. Hoeveel zal mijn gift of mijn goede daad effectief opleveren voor de samenleving is een vraag die je je kan stellen. Vandaar dat Approach ook voorstander is van het principe betaal-wat-je-wenst. Hierbij laat ik graag de inschatting van de impact van Approach op de samenleving bij mijn klant. Zo blijf ik tegelijk ook steeds geprikkeld om mijn aanbod zo goed mogelijk af te stemmen op wat de samenleving nodig heeft.

  Ik kijk uit naar onze volgende live babbel!

   Veerle Roelens · maart 22, 2023 op 8:40 pm

Lucienne · maart 21, 2023 op 10:04 pm

Super interessant artikel. Als het erop aankomt zijn we inderdaad allemaal eerder egoïst dan altruist…helaas. Zoveel zou kunnen veranderen en verbeteren als we eerder zouden denken ” to the rescue, no matter what”…ook ik pleit schuldig.
Ik las onlangst een boek ” Met zen de wereld redden ” In feite pleit jou artikel voor net hetzelfde: we zijn allen deel van het grote geheel, en als we één mens helpen, helpen we onszelf ” In feite is altruisme het meest effectieve egoïsme.

  Marijke Van Heurck · maart 22, 2023 op 10:09 am

  Ik voel dat ik wat tegengewicht wil brengen. De meeste mensen deugen! Ik denk dus niet als het erop aankomt dat we allemaal eerder egoïst zijn.
  Je denkt na over je impact en geeft waar je kan, je pleit dus niet schuldig.

sklep internetowy · maart 21, 2024 op 8:47 am

Wow, amazing weblog format! How lengthy have you been running a blog for?

you made running a blog glance easy. The full look of your website is wonderful, let alone the content material!
You can see similar here sklep internetowy

najlepszy sklep · maart 21, 2024 op 11:40 pm

Wow, incredible weblog format! How lengthy have you been blogging for?
you make running a blog look easy. The overall glance of your web site is wonderful,
as well as the content material! You can see similar
here e-commerce

sklep internetowy · maart 22, 2024 op 6:37 am

Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
I’m absolutely enjoying your blog and look forward to
new posts. I saw similar here: Sklep online

dobry sklep · maart 23, 2024 op 5:37 pm

Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you
ever been running a blog for? you make running a blog look easy.

The overall glance of your site is fantastic, as well as the content material!
You can see similar here sklep online

sklep · maart 24, 2024 op 1:42 pm

Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search
Engine Optimization? I’m trying to get my blog to
rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
gains. If you know of any please share. Kudos! You can read
similar art here: Sklep internetowy

Analytical and Research Agency · maart 24, 2024 op 9:49 pm

It’s very interesting! If you need help, look here: ARA Agency

sklep internetowy · maart 30, 2024 op 1:48 am

Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine
Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.

If you know of any please share. Kudos! You can read similar article here:
E-commerce

scrapebox aa list · april 4, 2024 op 1:00 am

Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization?
I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
If you know of any please share. Many thanks!
I saw similar art here: Backlink Portfolio

hitman.agency · april 4, 2024 op 6:53 pm

Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying
to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not
seeing very good gains. If you know of any please share. Thanks!

I saw similar article here: Scrapebox AA List

대출 · mei 9, 2024 op 2:35 pm

Absolutely pent subject matter, appreciate it for selective information .대출

급전 · mei 9, 2024 op 6:15 pm

Absolutely pent subject matter, appreciate it for selective information .대출

급전 · mei 10, 2024 op 4:21 pm

Your blog is a beacon of knowledge in a noisy digital world. Thank you!대출

급전 · mei 11, 2024 op 3:13 am

Your writing style is both engaging and informative.대출

대출 · mei 11, 2024 op 11:28 am

Your article has given me a new perspective on this issue.대출

대출 · mei 12, 2024 op 3:12 pm

I’m impressed by your ability to explain complex concepts in a clear and concise manner.대출

급전 · mei 12, 2024 op 11:19 pm

Your writing is engaging and informative. Thank you for sharing your expertise.급전

대출 · mei 13, 2024 op 4:42 pm

Your article has given me a new perspective on this issue.대출

급전 · mei 14, 2024 op 12:07 pm

Your writing always leaves me feeling inspired.급전

Stacie Bichoff · mei 15, 2024 op 6:19 am

This is such a great read, I also recommend LEO BET.

peakpulsesite · mei 15, 2024 op 3:29 pm

Thanks for the valuable information. This is very helpful.nexusnook

dashdome · mei 16, 2024 op 7:56 pm

This article was exactly what I was looking for. Excellent work!coinsslot

Angeline Pascal · mei 17, 2024 op 10:10 am

Obrigado por compartilhar essas informações úteis!

slotcoin · mei 18, 2024 op 3:36 am

I found your perspective on this topic very interesting. Well done!blogpulse

here · mei 20, 2024 op 10:07 am

You have a real gift for writing. Your posts are always so engaging and full of valuable information. Keep up the great work!nexusnook

mainaja · mei 20, 2024 op 6:45 pm

https://143.198.92.123/ | mainaja

website · mei 21, 2024 op 4:47 am

This post was incredibly informative and well-organized. I learned so much from reading it. Thank you for your hard work and dedication!rendingnicheblog

Page Social 9676 · mei 23, 2024 op 10:52 pm

hi, thanks!: Page Social

click · mei 24, 2024 op 2:33 pm

I always look forward to your new posts. You have a way of making even the most complex topics easy to understand. Excellent job!swiftnook

8762 · mei 25, 2024 op 12:01 pm

hi, thanks!:

download youtube video to mp3 · juni 17, 2024 op 3:26 am

Good article. I will be going through some of these issues as well..

https://talibilm.pk/top-universities-in-faisalabad/ · juni 17, 2024 op 12:49 pm

You made some decent points there. I looked on the net for more information about the issue and found most people will go along with your views on this website.

lidership · juni 17, 2024 op 11:11 pm

Good day! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
very good results. If you know of any please share. Many thanks!
I saw similar article here

expired domain · juni 19, 2024 op 8:32 am

I blog frequently and I seriously appreciate your content. Your article has really peaked my interest. I’m going to book mark your website and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed as well.

mp3 converter -- youtube · juni 19, 2024 op 6:24 pm

I absolutely love your website.. Excellent colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal blog and want to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Thanks!

tubidy music · juni 20, 2024 op 3:39 am

It’s nearly impossible to find experienced people in this particular subject, but you seem like you know what you’re talking about! Thanks

tubidy music download · juni 21, 2024 op 7:48 pm

I enjoy looking through an article that will make people think. Also, many thanks for allowing me to comment.

tubidy mp3 · juni 22, 2024 op 12:10 pm

I like it when people come together and share opinions. Great site, stick with it.

see post · juni 24, 2024 op 9:20 pm

I couldn’t resist commenting. Exceptionally well written!

my blog :: see post

emergency gas engineer · juni 25, 2024 op 8:53 pm

Youre so cool! I dont suppose Ive read anything similar to this prior to. So nice to locate somebody with many original applying for grants this subject. realy appreciation for starting this up. this site can be something that is needed on the internet, a person after a little originality. beneficial project for bringing something totally new to your net!

safe heating and plumbing · juni 25, 2024 op 8:53 pm

produce,Injury similar to me, is actually a tenacious infant, rejected towards restore, as the heart and soul can be warming along with humid area, when it comes to whatever improve. Centimeter

emergency heating engineer · juni 25, 2024 op 9:02 pm

The term cliché is the best way to describe every character, when one convenient character suddenly announced she is a veterinarian you have to stifle back snickering.

gas safe registered heating engineer · juni 26, 2024 op 1:44 am

He’s not quite as bad as, say, Hayden Christensen in the Star Wars prequels, but he’s in the same category.

local plumbing and heating engineers · juni 26, 2024 op 1:44 am

for those of us who cannot control anger, i think that anger management should be a reuirement to have a quality life,

gas cooker engineer · juni 26, 2024 op 2:01 am

What i do not realize is actually how you are not actually much more well-liked than you might be now. You are so intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it’s one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

emergency heating engineer near me · juni 26, 2024 op 10:00 am

hair care should also be supplemented with oral vitamins and minerals, biotin helps a lot in making healthy hair*

gas central heating engineers · juni 26, 2024 op 10:00 am

Nice weblog here! Additionally your website loads up very fast! What host are you the usage of? Can I get your associate hyperlink on your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol.

gas safe engineer cooker installation · juni 26, 2024 op 12:17 pm

Wow I absolutely love her! She is so darn beautiful as well as a really good actress. I don’t think the show V is all that good, none the less I watch it anyway just so I can see Morena Baccarin. And I don’t know if you’ve ever seen her do an interview but she is also rather comical and it seems so natural for her. I personally never even heard of her before The V, now I’ll watch anything she’s on.

trusted trader gas engineer · juni 26, 2024 op 12:17 pm

I undoubtedly did not know that. Learnt some thing new today! Thanks for that.

gas boiler fitters near me · juni 26, 2024 op 2:29 pm

There are some attention-grabbing cut-off dates on this article but I don’t know if I see all of them middle to heart. There’s some validity however I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as nicely

gas safety check near me · juni 26, 2024 op 2:29 pm

your blog is so effortless to read, i like this article, so maintain posting far more

gas safe lpg engineer near me · juni 26, 2024 op 4:47 pm

My wife and i ended up being absolutely fulfilled Chris managed to carry out his studies from your ideas he had out of the web pages. It is now and again perplexing to just happen to be releasing facts that many many others may have been selling. Therefore we remember we now have the blog owner to thank because of that. All of the explanations you made, the easy blog menu, the relationships you can help to engender – it’s got mostly spectacular, and it’s really assisting our son and us reason why the theme is exciting, which is very indispensable. Many thanks for the whole thing!

out of hours gas engineer · juni 26, 2024 op 4:47 pm

Just where perhaps you have discovered the supply for this kind of post? Amazing reading through I’ve subscribed for your site feed.

heating and gas engineer · juni 26, 2024 op 7:15 pm

I’ve viewed some different blog posts with regards to this topic, and I must state that yours shows the most insight. Thanks a lot for expressing your opinions with everyone here.

gas cooker engineer near me · juni 26, 2024 op 7:17 pm

Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange methods with other folks, please shoot me an email if interested.

gas engineer sydenham · juni 26, 2024 op 9:34 pm

I’d need to consult you here. Which is not some thing It’s my job to do! I quite like reading a post that may make people feel. Also, many thanks allowing me to comment!

commercial gas heating engineers · juni 26, 2024 op 9:37 pm

I found your weblog web site on google and check a few of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for forward to studying extra from you in a while!…

landlord gas safety inspection · juni 27, 2024 op 5:28 am

Comfortabl y, the post is really the freshest on this deserving topic. I harmonise with your conclusions and also can thirstily look forward to your next updates. Just saying thanks will not simply just be adequate, for the extraordinary clarity in your writing. I can directly grab your rss feed to stay informed of any updates. Gratifying work and much success in your business dealings!

gas engineers chester · juni 27, 2024 op 5:29 am

Congratulations on having One of the most sophisticated blogs Ive come throughout in a few time! Its just incredible what you can remove from a thing thanks to how visually beautiful it’s. Youve put collectively a terrific blog space -great graphics, videos, layout. This is certainly undoubtedly a must-see weblog!

gas safe plumbers in my area · juni 27, 2024 op 7:49 am

Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

oftec boiler engineers · juni 27, 2024 op 7:49 am

This is the appropriate weblog for everyone who hopes to check out this topic. You already know a lot its practically hard to argue on hand (not that I actually would want…HaHa). You certainly put a different spin for a topic thats been written about for several years. Wonderful stuff, just fantastic!

british gas gas safety check · juni 27, 2024 op 10:21 am

I located your own entry intriguing do I’ve additional the Trackback into it on my website ?–?–

landlord gas safety record · juni 27, 2024 op 10:21 am

Your blog has the same post as another author but i like your better.*’”,:

call gas safe · juni 27, 2024 op 12:40 pm

Awesome! I appreciate your blog post to this matter. It has been useful. my blog: cityville cheats

industrial gas fitter · juni 27, 2024 op 12:42 pm

Youre so cool! I dont suppose Ive read anything such as this prior to. So nice to seek out somebody by original applying for grants this subject. realy we appreciate you beginning this up. this website is one thing that is needed over the internet, an individual after some originality. helpful project for bringing new stuff for the web!

gas safe engineer cost · juni 27, 2024 op 2:41 pm

I too conceive thus, perfectly composed post! .

gas safe service · juni 27, 2024 op 2:41 pm

I enjoy your work , regards for all the informative posts .

gas engineer call out charge · juni 27, 2024 op 5:05 pm

you possess a excellent blog here! if you’d like to have the invite posts on my own weblog?

lpg gas registered engineers · juni 27, 2024 op 5:06 pm

Respect to article author , some good information .

find a gas safe engineer near me · juni 28, 2024 op 7:00 am

This website post is excellent, probably because of how well the subject was developped. I like some of the comments too though I would prefer we all stay on the suject in order add value to the subject!

24 hour gas safe engineer · juni 28, 2024 op 9:45 am

Excellent weblog here! after reading, i decide to buy a sleeping bag ASAP

gas heating engineer near me · juni 28, 2024 op 12:11 pm

Its wonderful as your other articles : D, regards for posting .

gas fire engineers near me · juni 28, 2024 op 2:51 pm

I’m really thereby very happy to you will definitely. Truly shape of physical you should be shown and necessarily a person’s difficulties false information which is while in the remaining blogs, forums. Satisfaction in your primary borrowing it all the best doctor.

emergency gas engineer near me · juni 28, 2024 op 8:10 pm

Nice post. I understand some thing tougher on different blogs everyday. It will always be stimulating to learn to read content from other writers and rehearse a little at their store. I’d opt to use some with all the content in my weblog whether or not you do not mind. Natually I’ll provide link for your web blog. Many thanks for sharing.

my builder gas engineer · juni 28, 2024 op 10:51 pm

I am speechless. This is a extremely good website as well as genuinely attractive very. Nice paintings! That’s now not truly so much coming from an novice publisher comparable me, nevertheless it’s all I may simply exclaim after diving into your posts. immense grammar as well as vocabulary. Now not similar to different blogs. You in point of fact understand what you?re speaking approximately too. Such a lot that you just made me need to discover further. Your weblog has grow to be a stepping stone for me, my friend.

plumber gas safe near me · juni 29, 2024 op 8:41 am

I was real pleased to find this site on bing, just what I was looking for : D likewise saved to my bookmarks .

rightio gas engineers · juni 29, 2024 op 11:23 am

thank-you for this post (désolé, je suis francais, je parle mal anglais)

local gas safe engineer near me · juni 29, 2024 op 2:52 pm

It’s rare knowledgeable folks within this topic, but you appear to be guess what happens you are discussing! Thanks

my builder gas engineer · juni 29, 2024 op 5:33 pm

I think one of your commercials triggered my browser to resize, you might want to put that on your blacklist.

UFAAUTO789 · juni 29, 2024 op 8:31 pm

เว็บตรง 100 เว็บแทงบอลราคาดี มีคู่บอลเปิดให้แทงมากที่สุด บาคาร่า อันดับ1 ศูนย์รวมเกมพนันทุกเกม สมัครง่าย ไม่มีขั้นต่ำ

Georgie Delamora · juni 30, 2024 op 12:04 am

Thank you for sharing such valuable information.에볼루션 채팅

harvard blog · juli 2, 2024 op 11:31 am

Aw, this was an extremely nice post. Finding the time and actual effort to generate a superb article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and never seem to get nearly anything done.

tubidy · juli 4, 2024 op 4:10 pm

Great info. Lucky me I ran across your site by accident (stumbleupon). I have saved as a favorite for later!

tubidy · juli 4, 2024 op 8:47 pm

The very next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read, however I really thought you would have something useful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could possibly fix if you weren’t too busy seeking attention.

tubidy music download · juli 5, 2024 op 7:32 pm

I seriously love your site.. Excellent colors & theme. Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my very own blog and would like to find out where you got this from or exactly what the theme is named. Appreciate it!

tubidy mp3 download · juli 6, 2024 op 6:56 am

Howdy! I could have sworn I’ve visited this site before but after going through a few of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

porn video · juli 6, 2024 op 11:46 am

After looking over a few of the blog posts on your website, I really appreciate your technique of writing a blog. I book marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my website too and let me know how you feel.

UFAAUTO789 · juli 6, 2024 op 2:34 pm

ufa789 เข้าสู่ระบบ เว็บแทงบอลราคาดี มีคู่บอลเปิดให้แทงมากที่สุด บาคาร่า อันดับ1 ศูนย์รวมเกมพนันทุกเกม สมัครง่าย ไม่มีขั้นต่ำ

berita aceh · juli 6, 2024 op 4:29 pm

This web site definitely has all of the information I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

비대면 대출 · juli 7, 2024 op 6:27 pm

This is exactly the kind of discussion we need.비상금 대출

he said · juli 7, 2024 op 11:15 pm

I used to be recommended this web site through my cousin. I’m no longer certain whether or not
this publish is written by him as no one else recognise
such detailed approximately my trouble. You’re incredible!
Thanks!

Here is my web blog :: he said

중기청 대출 · juli 8, 2024 op 6:17 am

Your insights are always on point.대학생 생활비 대출

프라그마틱 슬롯 무료체험 · juli 9, 2024 op 10:31 am

You’ve articulated this issue perfectly.프라그마틱 코리아

구글 백링크 · juli 10, 2024 op 10:21 am

Your post has clarified a lot for me.구글상위노출

jambiprov · juli 11, 2024 op 10:41 am

It’s hard to come by knowledgeable people on this topic, but you seem like you know what you’re talking about! Thanks

AI for beginners · juli 11, 2024 op 10:41 pm

I really love your site.. Pleasant colors & theme. Did you develop this website yourself? Please reply back as I’m looking to create my own personal site and want to know where you got this from or just what the theme is called. Thanks!

finance · juli 13, 2024 op 2:27 pm

There is definately a great deal to learn about this topic. I love all of the points you made.

official website · juli 13, 2024 op 10:14 pm

Hi, Neat post. There’s a problem with your site in internet
explorer, could test this? IE still is the market leader and a good portion of other folks
will miss your wonderful writing due to this problem.

Feel free to visit my website … official website

sex · juli 13, 2024 op 10:26 pm

I used to be able to find good info from your articles.

click here 2596 · juli 14, 2024 op 1:00 am

hi, thanks!: click here

Universities in Uganda · juli 14, 2024 op 2:48 am

Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after going through many of the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly.

ngentot · juli 14, 2024 op 3:15 am

Next time I read a blog, Hopefully it does not disappoint me as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, nonetheless I genuinely thought you would probably have something helpful to say. All I hear is a bunch of whining about something you could possibly fix if you were not too busy searching for attention.

click here 5876 · juli 14, 2024 op 3:59 am

hi, thanks!: click here

click here 8552 · juli 14, 2024 op 6:59 am

hi, thanks!: click here

oro-kondicionieriai · juli 14, 2024 op 7:59 am

Everyone loves it when individuals come together and share ideas. Great website, keep it up!

ant killer indoor · juli 14, 2024 op 11:41 am

Each single day you wont be discovered by your customers means a lack of cashSearch Engine Marketing Consultant

Kampala International University · juli 14, 2024 op 12:15 pm

I used to be able to find good information from your articles.

galileo fx usa · juli 14, 2024 op 12:50 pm

I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and interesting, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something which too few people are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this during my search for something concerning this.

indoor pest control · juli 14, 2024 op 3:11 pm

One more important issue is that if you are a mature person, travel insurance for pensioners is something you need to really look at. The more mature you are, a lot more at risk you’re for getting something bad happen to you while abroad. If you are not necessarily covered by some comprehensive insurance coverage, you could have quite a few serious challenges. Thanks for discussing your good tips on this web site.

natural fly killer · juli 14, 2024 op 3:48 pm

Only a few blogger would discuss this topic the way you do.,,’.,

carpenter ant killer · juli 14, 2024 op 8:24 pm

my sister and i loves to read christian books because it inspires us to live life in its fullest“

porn · juli 14, 2024 op 9:24 pm

You’ve made some decent points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

home defense insect killer · juli 14, 2024 op 9:58 pm

An interesting discussion may be valued at comment. I believe that you need to write more on this topic, may well be described as a taboo subject but typically folks are insufficient to speak on such topics. Yet another. Cheers

pest control · juli 14, 2024 op 11:57 pm

You ought to experience a contest for just one of the most effective blogs on the internet. I’ll suggest this blog!

tubidy mp3 download songs 2024 · juli 15, 2024 op 4:16 am

You have made some good points there. I looked on the net to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

public speaking coach singapore · juli 15, 2024 op 5:25 am

Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am experiencing troubles with your RSS. I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anyone else getting the same RSS issues? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx.

mp3juices · juli 15, 2024 op 8:29 am

Howdy, I do believe your site might be having internet browser compatibility problems. When I take a look at your site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Aside from that, wonderful site!

https://github.com/shbethow · juli 15, 2024 op 8:46 am

Greetings! Very helpful advice within this post! It’s the little changes that will make the most important changes. Thanks a lot for sharing!

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *